HvA er esport?


Esport i jobb og utdanning


Esport handler om

ledelse - struktur - livsstil - mestring - kosthold - etikk - lagarbeid - kommuniksjon - oppførsel


Flere skoler i Norge tilbyr esport som idrettsfag i utdanningsprogrammet sitt. Idrettsfaget esport gir studiekompetanse. Fagene dekker bl.a. trening, organisering, utvikling, skadeforebygging, opptreden osv. Manpower.no og Spillerfaring.no skriver at erfaring med spilling på høyt nivå er attraktivt på CV'n. Argumentasjonen er at moderne, digitale og til dels komplekse spill trener opp kognitive og sosiale egenskaper. Videre skriver Manpower at myke ferdigheter man får tilegnet seg via spilling, slik som sammarbeidsevner, planlegging, kommunikasjon og målrettet jobbing har fått høyere verdi i arbeidslivet nå enn før. Heftige actionspill hjelper hjernen med å lage bedre kognitive modeller, som gjør oss bedre rustet til å forutse- og reagere på nye situasjoner.

I spill må du raskt beslutte hvem du skal stole på, hvem du skal avvise, og hvordan du mest effektivt kan lede en gruppe. I hovedsak må spillerne gjøre raske sosiale vurderinger mens de spiller disse typer sosiale spill, hvis de håper å gjøre det bra i spillet. Spillere lærer raskt sosiale ferdigheter og pro-sosial atferd som kan overføres til deres relasjoner til familie og andre utenfor spillmiljøet.

Det er også viktig å forstå at spillerfaring alene ikke nødvendigvis gir en inngang til arbeidsmarkedet. Men at kompetanse fra spilling kan føres i CV'n på lik linje med tilleggserfaringer som verv i idrettslag, politikk, deltidsstillinger og frivillig arbeid.

SPILLING OG ESPORT ER IKKE DET SAMME


Nye ting er ofte skummelt. Dette gjelder også spilling, selv om spill i seg selv ikke er noe nytt. De første videospillene kom allerede på 1960-tallet, og så tok det av på 1980-tallet. Men så lenge man ikke kunne logge på internett og spille sammen med resten av verden før godt ute på 1990-tallet, så fikk spilling et rykte som en usosial inneaktivitet. Det kan være greit å merke seg at det nå er rundt 30 år siden man var på 1990-tallet. I dag ser esport ut som på bildet til høyre


Som bekymret forelder kan det være greit å kjenne til forskjellen på vanlig spilling og esport. Vanlig spilling skjer gjerne uorganisert og ofte uten oppsyn fra voksne. Det å være medlem i en esportklubb betyr at man har trener, tillitsvalgt, lagkaptein og medspillere, der alle trener mot å nå et felles mål. Esport stiller høye krav til samarbeidsevner og personlig utvikling.
“I en esportklubb er det ikke rom for å slå av lyd/mikrofon og være for seg selv!”


Man kan lese mer detaljert om hvordan vi er organisert på hjemmesidene våre, men kort oppsummert så har vi arbeidsoppgaver på lik linje med et fotballag, og dette krever at spillerene våre møter opp til faste treninger og er en aktiv deltaker i klubben. Hvis en spiller må slå av PC’n under en kamp i Telialigaen fordi man må spise middag først, så kan det være greit å tenke på om man hadde valgt å hente barnet fra fotballkampen etter avspark av samme grunn. Esport medfører altså en del krav og forpliktelser, både fra klubben og spilleren. En spiller som over tid ikke møter til trening, vil ha vanskeligheter med å få plass på laget. Samtidig følger Drammen Esportklubb til enhver tid samme retningslinjer rundt rus og mobbing som Norges Idrettsforbund. Esport hos oss er og skal i fremtiden alltid være en trygg arena å la barna få utvikle hobbyen sin på.


“Spilling i en esportklubb krever at du er sosial og delaktig, både under trening og i klubben ellers!”


En storspiller er på www.snakkomspill.no definert som en person som spiller mer enn fire timer daglig uten at det går utover helse og livskvalitet. Dette er personer som har et lidenskapelig og sunt forhold til spill uten at hobbyen virker forstyrrende på livet ellers. Problemer rundt spilling oppstår når spillingen foregår som en flukt fra hverdagen eller det sosiale livet. Esport er spilling i organisert form, med mange mennesker å forholde seg til, krav og forpliktelser.


“Bekymret for barnets spilltid? Meld barnet inn i en esportklubb!”


Hvis du som forelder er bekymret for barnets spilletid, så vil det å melde barnet opp i et esportlag være en god måte å sørge for at hobbyen blir ivaretatt som noe positivt for barnet. Ønsker du å virkelig være tilstede for barnet på linje med håndballkampen til andre familiemedlemmer så sleng deg med å se på!


“Bidra til å fremsnakke esport. Utad vil du som forelder fremstå moderne og forståelsesfull. Til barnet vil du bidra til en trygghet rundt hobbyen og minske risikoen for at hobbyen blir gjennomført i det skjulte og med skyldfølelse (for det blir den!)”


Sett gjerne av en kveld sammen med familien og se Telialigaen på TV2 her: https://sumo.tv2.no/sport/e-sport/telialigaen/ Kjøp inn litt godt og la esportentusiasten få forklare reglene og taktikken. Det er lov å bli hekta selv om man ikke spiller selv! ;)Johan Færaas er profesjonell esportutøver:

Kjappe fakta om esport:


  • Verdens raskest voksende sport
  • Konkurranserettet dataspilling innenfor organiserte rammer med profesjonelle esportutøvere
  • 400.000 aktive esportentusiaster i Norge
  • 12.000 personer i norge var med i organiserte esportturneringer siste tolv måneder
  • Om ovenstående 12.000 personer var organisert i et eget esportforbund, så ville vi i antall være litt over skiskyttere og basketballutøvere og litt under ishockey og dansing
  • Den aller største esportgrenen i norge er CS:GO, med 3760 medlemmer alene. Til sammenligning har Norges Sjakkforbund 3381 medlemmer og Kickboxingforbundet 3501 medlemmer
  • Over 150.000 nordmenn konsumerer esport på Twitch (strømmetjeneste) daglig
  • Landslag etablert i Norge under NFF-paraplyen
  • Egen yrkesbeskrivelse under utdanning.no: https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/e-sportutvover_0


esport i politikken:


MDG:

Hvorfor skal kommunen bruke millioner på kunstgressbaner som baserer seg på plastkuler, men ikke på e-sport?

https://www.pressfire.no/nyheter/PC/14359/Miljpartiet-De-Grnne-legger-mer-fokus-p-e-sport-og-dataspill-i-partipolitikken


Arbeiderpartiet:

Dataspill er kultur, næring og læring

https://www.pressfire.no/nyheter/PC/14126/arbeiderpartiet-innfrer-egen-paripolitikk-om-dataspill


Venstre:

Nå har vi fått en kulturminister som aktivt snakker opp dataspill som næring og kultur hver gang hun får sjansen

https://www.pressfire.no/nyheter/PC/12961/tilgi-dem-de-vet-ikke-hva-de-gjr


Oljefondet:

Oljefondet investerte i 2017 over 5.000.000.000,- (fem milliarder kroner) i dataspill

https://www.pressfire.no/nyheter/PC/12898/Du-trodde-kanskje-det-var-oversett-men-i-fjor-investerte-Norge-over-fem-milliarder-i-dataspill